NAPREDNI DIZAJN ZA NAPREDNU MEDICINU: NEW STUTTGART CANCER CENTER

05.08.22 07:10 PM By Gianmarco

Novim Centrom za rak u Stuttgartu – Eva Mayr-Stihl Tumor Center – bolnica u Stuttgartu imat će objekt u kojem se poduzimaju interdisciplinarni napori u borbi protiv raka. Ova nova namjenska zgrada planirana je BIM tehnologijama.

Svake godine u bolnici u Stuttgartu liječi se više od 10.000 pacijenata oboljelih od raka. Kako bi se pod jednim krovom okupila široka stručnost u različitim specijalističkim područjima vezanim uz medicinu raka, novi Stuttgart Cancer Center (SCC) – Centar za tumore Eva Mayr-Stihl trenutno se gradi u srcu grada.

Nakon dovršetka (očekuje se 2024. godine), na jednom mjestu radit će ruku pod ruku onkološka dnevna ambulanta, nuklearna medicina, terapija zračenjem i druga područja skrbi za oboljele od raka.


Tvrtka Schmidt Plöcker Architekten, sa sjedištem u Frankfurtu, bila je odgovorna za izvedbu i planiranje ove posebne zdravstvene ustanove, a projektiranje je proveo Sweco. U ime glavnog izvođača, Gustava Epplea, BIM tehnologija – točnije OPEN BIM – trebala je biti korištena za realizaciju projekta.

Tvrtka Schmidt Plöcker Architekten, sa sjedištem u Frankfurtu, bila je odgovorna za izvedbu i planiranje ove posebne zdravstvene ustanove, a projektiranje je proveo Sweco. U ime glavnog izvođača, Gustava Epplea, BIM tehnologija – točnije OPEN BIM – trebala je biti korištena za realizaciju projekta.

Kao dio glavnog plana za novi bolnički kampus u Stuttgartu, ova nova zgrada zatvara urbani rub na uglu Kriegsbergstraße/Hegelplatz. Između drugog suterena i drugog kata bit će smješteni prostori za brahiterapiju i terapiju raka te onkološki dnevni boravak. Na gornjim katovima bit će smješteni njega i funkcionalni prostori radijacijske i nuklearne medicine s još 50 kreveta.

Konstruktivno, zgrada je armirano-betonska konstrukcija ravnih stropova. Neki stropovi i zidovi izrađeni su od barit betona zbog zahtjeva za zaštitu od zračenja u projektu.

Model zgrade u Allplanu

Osim čistog dizajna temeljenog na BIM-u, Schmidt Plöcker također je preuzeo cjelokupnu BIM koordinaciju, pripremu zahtjeva za informacijama klijenta (AIR) i BIM plana izvršenja (BEP), kao i koordinaciju digitalnog modela temeljenog na BIM modelu za integraciju informacija o komponentama iz svih specijalističkih struka.
Model zgrade izrađen je u Allplanu. Iz toga je bilo moguće izvesti sve potrebne nacrte, kao što su tlocrti (tlocrti i razine podova), razine stropova ili detaljni crteži (pogledi na zidove u obliku presjeka, itd). Informacije dobivene iz modela također su korišteni za detaljno planiranje.

BIM koordinacija preko ALLPLAN Bimplus portala

BIM koordinacija projekta provedena je korištenjem otvorene BIM platforme Bimplus. Rješenje temeljeno na oblaku korišteno je za povezivanje vanjskih konzultanata i njihovih modela te za povezivanje s bazom podataka Prevera, koja je korištena za generiranje integrirane tehničke knjige soba za prijenos informacija o sobama, vratima i prozorima. Razmjena atributa između arhitektonskih i tehničkih modela ili različitih programa također se odvijala dvosmjerno preko platforme Bimplus.
Osim toga, Schmidt Plöcker koristio je Bimplus za osiguranje kvalitete i provjeru modela, kao i za dokumentaciju kroz revizije različitih specijalističkih modela. Komunikacija između sudionika projekta odvijala se putem integrirane funkcionalnosti Issue Manager. Za daljnje osiguranje kvalitete BIM modela korišten je, između ostalog, softver Solibri review.

Gianmarco