NOVOSTI VERZIJE 20.1 IDEA STATICA CONCRETE

23.02.21 09:50 AM By Anita

Nova verzija softvera IDEA StatiCa je ovdje!

preuzeto s Ideastatica.com

Neovisno od kompleksnosti projekta, IDEA StatiCa nudi:


-  Kompletna provjera koda

-  Napredne analize

-  Neograničena tipologija presjeka i rasporeda armature

-  Svi detalji o betonu koji može ponuditi 2D crtež

-  Kompletni izvještaji

Što  zapravo nudi nova verzija?

Korisnici trenutno rade u zasebnim aplikacijama: Detail, RCS I Beam-u. Međutim, najnovija verzija IDEA StatiCa Concrete nudi novu aplikaciju Member koja objedinjuje sve provjere konstrukcija I elemenata na jednom mjestu. Member aplikacija, kao BETA verzija, biće dostupna svim korisnicima, nezavisno od licence koju posjeduju.


Neka od poboljšanja koja se tiču kodova su:

-  Djelomično opterećena područja detekcija

-  Provjera umora konstrukcije

GEOMETRIJA

Korisnik sada može lako da projektira I procjeni prostornu armiranobetonsku konstrukciju koja se sastoji od 1D elemenata, greda I stubova. Budućnost nam donosi analizu 3D struktura bilo koje tipologije. 

OJAČANJE

Koristeći dobro poznat ,,dijalog’’, Korisnik može projektirati uzdužnu armaturu I spona u svakom od elemenata konstrukcije. Unaprijed definirani ,,predlošci’’ mogu ubrzati čitav proces dizajniranja armature. Svaka grupa uzdužne armature, kao I spona, lako se mogu modificirati u svakom momentu. 

Postoji mogućnost definiranja nekoliko zona ojačanja duž svakog elementa. Ono što je još jedan od noviteta, jeste postavljanje različitog razmaka šipki kao I njihovih oprečnika unutar jednog istog elementa, a sve to zahvaljujući zoniranju. 

ANALIZA

Za jedan strukturni model bit će dostupno više različitih vrsta analiza. Trenutno se može izvršiti isključivo linearna analiza, ali druge vrste dolaze s budućim izdanjima. Na raspolaganju će biti čak četiri vrste analiza za betonske elemente. Prethodno pomenuta linearna analiza može se pokrenuti u programu Concrete Member Beta, dok su ostale tri vrste analiza u fazi izrade I bit će dostupne s kompletnom verzijom Concrete Member. 

1 Linearna analiza implementirana u BETA verziji Concrete Member-a
2 Geometrijska i neliearna analiza, kao i termička analiza, trenutno u razvoju
3 Metoda razlaganja opterećenja - u razvoju (2D)
4 Metoda razlaganja opterećenja - u razvoju (2D)
5 Metoda razlaganja opterećenja - u razvoju (3D)

PROVJERA PRESjEKA

Nakon provedene linearne analize, Korisnik može izvršiti detaljnu provjeru presjeka pomoću alatke RCS, koja automatski bira najčešće korištenje presjeke za određene probleme I procjenjuje ih. 

KOMPATIBILNOST SA OSTALIM BIM SOFTVERIMA

Anita