ALLPLAN 2021 PRETPLATA

09.12.20 10:13 AM By Anita

Pretplata u odnosu na trajnu licencu, u čemu je razlika? Kako se odlučiti između softvera zasnovanog na pretplati naspram tradicionalnog modela trajne licence za vašu tvrtku? Kako znati što će dugoročno biti bolje za vašu tvrtku?

To je teška odluka, znamo, posebno uzimajući u obzir nekoliko vitalnih stvari koje treba razmotriti prije donošenja odluke između pretplate i trajne licence.

S obzirom na tržišna predviđanja vrlo je vjerojatno da bi model trajne licence mogao zastarjeti u roku od nekoliko godina. Pogledajmo zašto je to slučaj i kako prihvatiti i implementirati softver zasnovan na pretplati u vašoj tvrtki koji će se pokazati korisnijim za vaše konačno poslovanje.


Koja je razlika između pretplatničkog softvera i trajne softverske licence?


Suštinska razlika između njih je u tome što se pretplatnički softver naplaćuje godišnje ili trogodišnje i pretplata je u tijeku. Trajna licenca, s druge strane, plaća se unaprijed, u jednom velikom paušalnom iznosu. Nakon toga plaćate godišnju naknadu za održavanje koja pokriva nadogradnje i podršku i te naknade za održavanje obično koštaju između 15 i 30% početnih troškova licenciranja. Važno je napomenuti da pretplata uključuje cijenu održavanja, nadogradnje i tehničke podrške u cijeni pretplate - nije potrebno plaćati dodatne naknade.

Pretplata naspram trajne licence.


Santa leda je savršen prikaz razlika između dvije vrste licenciranja jer pokazuje troškove "iznad vode" i "ispod vode". U pretplatničkoj licenci sve se pogodnosti pružaju unaprijed u jednogodišnjoj ili trogodišnjoj naknadi - bez dodatnih troškova. Vidimo cijelu santu leda.

Dok u usporedbi s trajnom licencom, gdje platite unaprijed velike troškove, ali to ne uključuje nadogradnje sustava, održavanje, korisničku podršku ili čak IT strukturu, vidimo samo vrh sante leda.

Koje su prednosti modela pretplatničkog softvera?


Softver za pretplatu često se naziva kraticom - SaaS, što znači 'Softver kao pretplata'. (Software as a service)


Glavna prednost modela pretplate je lakoća i jednostavnost za vas, kupca. S pretplatom dobivate ažurnu verziju software-a koja uključuje sve opcije, nadogradnje i podršku, što znači vrlo jednostavnija implementacija i instalacija samog programa. Pretplata osigurava da su svi korisnici na najnovijoj verziji i samim time olakšava suradnju svim sudionicima projekta, nema više glavobolja oko verzija i “backwards compatibility-a”. Također, velika prednost pretplate su predvidivi troškovi, jednom kada se odlučite na jednogodišnji ili trogodišnji model možete računati na jednake troškove bez da se brinete o godišnjim cijenama nadogradnji i drugim eventualnim poskupljenjima. 
Pretplata je princip licenciranja stvoren s ciljem da krajnjem korisniku učini cijeli princip implementacije software-a i suradnje s drugim korisnicima jednostavnijim i bezbolnijim. Korištenjem pretplatničkog modela osiguravate sebe, gledate dugoročno poslovanje tvrtke i stvarate stabilnu projekciju troškova za budućnost. 

Ukratko, pretplata je stabilnost i sigurnost.

Kontaktiraj nas za pretplatu

Anita