STANDARD GRAĐEVINSKE INDUSTRIJE - BLUEBEAM REVU

17.09.20 01:21 PM By Monika

Od 2002. godine softver Bluebeam Revu je na tržištu i dugi niz godina uspješno olakšava i poboljšava svakodnevni rad sudionika građevinskih projekata. Na naše tržište Revu je došao početkom ovog desetljeća, a prvi korisnici su najčešće bile tvrtke koje su surađivale s američkim, švedskim ili njemačkim tržištem.


Ako budete ikad radili u Americi ili surađivali s kolegama iz Švedske, velika je šansa da će se zahtjevati rad u Bluebeam Revu. U ovim zemljama Revu je standard. A s obzirom na to da je i na našem tržištu počeo doživljavati veliki uspon i potražnju, vrijeme je da i Vi saznate koje su njegove mogućnosti, za što služi i za koga je namijenjen.


Riječ je o softveru koji svim korisnicima omogućuje potpuno digitalno upravljanje PDF projektnom dokumentacijom: organizaciju dokumentacije, označavanje nacrta, izradu predmjera radova, uspoređivanje nacrta, pohranu dokumenata na cloud. Namijenjen je za arhitektonsku, građevinsku, proizvodnu i energetsku industriju. A ono što je najbitnije, ubrzava Vaš rad. 

Kome je namijenjen Bluebeam Revu?

Iako postoji mnogo različitih tipova Bluebeam korisnika, postoji nekoliko primarnih pozicija u građevinskim i arhitektonskim tvrtkama koje koriste Revu u svome svakodnevnom radu.

Arhitekti, građevinski i strojarski inženjeri

Primopredaja projekta koliko god bila olakšavajuć proces, toliko je mukotrpan zbog silne papirologije koju su sudionici projekta dužni predati. Uz Bluebeam Revu sudionici su sigurni u točnost rasporeda svojih podataka, dokumenata i nacrta. Ne može se dogoditi da se neki od dokumenata izostavio. Za slaganje svih mapa, uz jednostavno sučelje Bluebeama omogućena je jednostavna i vrhunska manipulacija pdf dokumentima, njihovo izbacivanje, brisanje, premještanje, imenovanje, numeriranje i digitalno potpisivanje. 

Nadzorni inženjeri

Provjeriti je li uistinu izgrađeno u skladu s projektiranim jedan je od najvažnijih dijelova građevinskog projekta. Nadzorni inženjer tu vodi glavnu ulogu. Došlo je vrijeme da umjesto ogromnih formata nacrta i papirnatih zahtjeva za promjenama nadzorni inženjeri imaju sve na jednom mjestu - digitalno. Pri svakoj provjeri izvršenoga, uz laptop ili tablet na kojem je Bluebeam, nadzorni inženjer ima mogućnost uočiti sve nedostatke, prokomentirati i odboriti izgrađeno te nakon svakog pregleda, digitalno potpisati sve dokumente i ispisati custom izvještaje ukoliko je to potrebno. 

Investitori

Zasigurno ćete predati kopiju projekta investitoru. Ali, zašto ne biste cijelu dokumentaciju predali u digitalnom formatu putem Bluebeam Studija? I još uz to koristili vizualnu navigaciju koja će investitoru omogućiti jednostavan pronalazak željenih dokumenata. Neće vam se dogoditi da vas nakon nekoliko godina investitor zove i traži neki od projektnih dokumenata, sve će mu biti dostupno online. 

Voditelji projekata

Voditelji projekata su „nosioci“ projekta i odgovornost za ljude, funkcioniranje procesa i ukazivanje na nedostatke je upravo na njima. Neke od inačica Bluebeam Revua koje su najdraže voditeljima projekta su zasigurno digitalno označavanje nacrta, ukazivanje na bitne informacije i upravljanje svim vrstama dokumentacije. Zahvaljujući Markups Listi unutar Bluebeama, voditelju projekta je omogućeno i praćenje odgovornosti i svih radnji koje sljedeće trebaju biti poduzete. Nakon označavanja pogrešaka i nedostataka na npr. nacrtima automatski se kreira izvještaj koji se dostavlja odgovornim stranama.

BIM uloge

Svi koji rade u građevinskoj industriji znaju da se ona u zadnjih 10 godina promijenila više nego u prethodnih 50.

Nove tehnologije i inovacije su dovele do mnogih unapređenja. Upoznavanjem novih softvera, izoštrile su se i nove uloge poput BIM modelera, BIM managera ili BIM koordinatora. Ono što BIM kao način rada ističe jest mogućnost cloud-based načina rada i postavljanje svih modela, informacija, nacrta na mjesto dostupno svima. Zahvaljujući Bluebeam Studiju, besplatnom Bluebeam cloudu, omogućen je pristup svim vrstama datoteka svim sudionicima projekta. Iako Bluebeam djeluje na bazi pdf-a, unutar njegovog clouda BIM Managerima je omogućeno spremanje svih vrsta datoteka neovisno o njihovoj veličini. Tako se tijekom BIM projekta na Studio mogu spremati i ifc, dwg, pdf, excel i word failovi. Nema više pretraživanje mailova i informacija, sada je sve na jednom mjestu!


Kako se ja mogu okušati s radom u Bluebeamu?

Ukoliko tek počinjete s radom u Bluebeamu, imate nekoliko mogućnosti:

    1. Preuzmite besplatni 30-dnevni trial na svoje računalo.
    2. Pogledajte snimku našeg webinara Razmjena projektne dokumentacije.
    3. Javite nam se za osobnu prezentaciju ili custom-made trening klikom na donji gumb.

Javite nam se za osobnu prezentaciju


Monika