RAZMIŠLJATE O PRELASKU NA BIM? VEĆ U STARTU STE U KRIVU!

17.06.21 01:03 PM By Anita

Zašto kažem da su biroi koji „razmišljaju“ o BIM-u u krivu i na što se to točno odnosi?


Veoma često se u svom radu susrećem s biroima i firmama koje su u fazi „razmišljanja“, istraživanja i ispipavanja BIM-a. 

Krenuvši od općenitih radnih procesa pa do alata. Mnogi govore kako razmišljaju o implementaciji kroz godinu ili dvije. 


Nažalost, vrijeme za razmišljanje i istraživanje prednosti i mana je iza nas, BIM je stvar standarda i uskoro zbog „razmišljanja“ većina biroa neće biti konkurentna na tržištu. Jednostavno rečeno, više nije pitanje je li BIM potreban, pitanje je kada i kako na najbezbolniji način implementirati novi način rada i nove alate.

BIM tehnologija je standard u velikom broju zemalja EU i svijeta, te su vlade razvijenijih država zakonski regulirale njegovu implementaciju; u Velikoj Britaniji od 1.4.2016. za sve javne investicije obavezna je primjena tzv. BIM Level 2 načina rada, a sličan princip također uvode Francuska i Danska, te će Hrvatska s vremenom slijediti taj primjer i regulirati svoju zakonsku osnovu. Najdalje su u primjeni BIM-a došle skandinavske zemlje; u Švedskoj i Norveškoj BIM tehnologiju već godinama koriste javnopravna tijela i velike građevinske tvrtke zbog ostvarivanja znatnih ušteda. 

Što je potrebno kako biste slijedili njihov primjer?

  BIM nije samo software koji ćete kupiti i time ste spremni za sve nove projekte i izazove. BIM je novi način rada i razmišljanja i tu se zapravo kriju najveće dobrobiti i napreci. Jednostavno rečeno, BIM se sastoji od alata, procesa i ljudi (znanja) te implementacijom BIM-a prvotno definirate strukturu radnog procesa koja do sada možda nije bila strogo definirana. Unapređujete znanja i mogućnosti u projektiranju i dižete suradnju na višu razinu. Također, velika  je prednost u BIM projektiranju to što razvojem kvalitetnog 3D modela i analizom dobivate mogućnost imati informacije prije, a  samim time možete donositi odluke prije, a da su promjene u projektu bezbolne i jeftine.

  Da se vratimo na pitanje, što je potrebno za implementaciju? – Potrebno je prvotno unaprijediti način razmišljanja. Nužno je shvatiti da „ali mi to tako radimo“ više ne prolazi i da je vrijeme za nova znanja!

  Drugi je korak, naravno, odabir BIM alata i zastupnika koji Vam, osim programa, nudi savjetovanje i konzultacije pri implementaciji.

Za kraj, nešto što je kolega uvijek znao reći, prelazak na BIM je kao prestanak pušenja -

Samo odlučite! 

Autor: Zvonimir Bešlić

Anita