5 RAZLOGA IZ KOJIH MALI ARHITEKTONSKI UREDI TREBAJU BIM

02.02.21 11:18 AM By Anita

Izvor: Allplan blog

Manjim arhitektonskim uredima možda je jednostavno povjerovati da BIM nije nešto što je toliko potrebno imati. 

Prednosti upotrebe BIM-a na velikim projektima su dobro razrađene, ali ima li smisla implementirati BIM u male urede?

Kratki odgovor je DA, a mi Vam nudimo 5 razloga iz kojih je primjena BIM-a u malim uredima prednost! 

1. Točne konceptualne ideje

S BIM i 3D arhitektonskim softverom moguće je jednostavno i brzo stvoriti 3D model početnog koncepta dizajna i prenijeti ga na točne lokacijske uvjete. Na takav način klijentima se daje bolje razumijevanje predloženog dizajna i omogućavaju izmjene prije nego što se pređe na detaljnije projektiranje. Korištenjem BIM-a, model je parametarski, tako da su sve komponente inteligentne i međusobno povezane. Ako klijent želi da se zid pomjeri, to se može učiniti u par klikova. Znajući da su ostali elementi povezani s tim istim zidom, oni adekvatno reagiraju na bilo kakve izmjene, što čuva dragocjeno vrijeme u ranim fazama planiranja. 

2. Jednostavna razmjena informacija

S BIM-om, razmjena informacija s klijentima i ostalim sudionicima projekta, postaje mnogo lakša. Cjelokupan 3D model može se dijeliti na različitim uređajima i platformama, što omogućuje drugoj strani jednostavan način vizualizacije koncepta. BIM model sadrži sve neophodne i relevantne informacije o projektu, što podrazumijeva geometriju, materijale, zahtjeve za određene performanse i druge atribute. Sve projektne informacije sudionici mogu lako dijeliti i ugraditi u BIM model zahvaljujući cloud based tehnologiji. 

3. Brže izmjene projekta

Uzimajući u obzir da je projektiranje interaktivan proces, promjene su očekivane u fazama planiranja. Bez BIM-a, ažuriranje planova, detalja, kota i specifikacija je izuzetno dugotrajan proces. Međutim, s BIM-om i naprednim softverom za 3D modeliranje, crteži su izvedeni iz modela i ažuriraju se kako se i sam model mijenja, čineći izmjene jednostavnijim procesom. Korištenjem zajedničkog podatkovnog okruženja (CDE) ažurirani model se lako može podijeliti među projektnim timom tako da svi rade s najnovijom verzijom. 

4. Precizno izvođenje

S BIM-om projekti su točniji, što dovodi do smanjenih nepredviđenih problema tijekom gradnje.

Bilo da se radi o preciznijem projektiranju ili eliminiranju kolizija prije početka gradnje, dobro isplanirani projekti su ključni za ,,proizvodnju’’ zgrada bez grešaka. S BIM-om se troškovi i planovi izgradnje predviđaju na vrijeme, pružajući klijentima saznanje da će projekt biti isporučen na vrijeme i u okviru dogovorenog budžeta. 

5. Budući dokaz kvalitete vašeg poslovanja

Mnoge vlade, na svjetskom nivou, su se opredijelile za BIM, a taj princip će uskoro početi slijediti i privatni klijenti. Kako se BIM širi i postaje sve prihvaćeniji kao industrijska norma, on će eksponencijalno nastaviti svoj razvoj i samim tim praviti sve veći jaz između sebe i 2D, 3D i CAD načina rada. Klijenti će i dalje zahtijevati sve više od svojih arhitekata, bilo da je riječ o 3D vizualizaciji ili samom dizajnu, što znači da će arhitekti koji ostanu na nivou 2D i CAD načina rada, biti na velikom gubitku. 

BIM ZA MALE TVRTKE

Da bismo se izborili da radimo projekt, natječemo se s vodećim i većim tvrtkama, a BIM nudi manjim tvrtkama jednake uvjete – učinkovitije projektiranje pomoću najsuvremenije tehnologije.

S impresivnim rezultatima koje BIM i 3D softveri mogu pružiti, troši se manje novca da bi se dobio posao. Ukratko, kako bi ostali konkurentni i profitabilni, BIM pruža važan korak za arhitekte, bez obzira na njihovu veličinu.  

Anita